Annonserings-tyvene på Facebook..

Jeg må spørre dere.. Hva er greia med å annonsere ting på facebook, som man ikke har rett til- en nyhet som ikke er deres?

Dette er noe jeg har tenkt en del på tidligere, og kanskje mere nå i det siste, da det har vært spesielt mange fødsler i nær omkrets (og snart meg selv) , og andre store begivenheter.

Det jeg tenker på her og nå, er at hvis noen får nyss i at en fødsel er på gang, er det deres rett å legge ut på siden sin at "Nå er det i gang!", "Å som jeg gleder meg til å se den lille" eller " Snart kommer han/hun"- ELLER når det er overstått, og foreldrene ikke enda har lagt ut nyheten..Legger man da ut det bildet man har fått, eller skriver at "nå er lille **** endelig kommet" - Er det normalt å legge ut nyheten FØR foreldrene selv har gjort det?

I MITT hode er det temmelig frekt å annonsere noe for noen, uten å spørre først. Jeg ser jo for meg at det de fleste ønsker, er jo nettop å legge ut nyheten selv, når de er KLARE for det..?! Jeg har selv fått beskjed om at ting er i ferd med å skje, og at "babyen har kommet", MEN det siste jeg tenker er jo da å legge dette ut på facebook..?!! Det er bare IKKE MIN oppgave å gjøre.. Noe annet er jo å skrive gratulasjoner når det har kommet frem at alt er bra, og at en liten prins eller prinsesse er født. Men det er heller ikke det jeg snakker om nå.. Jeg snakker om annonserings-tyvene på Face, som bare MÅ legge ut denne nyheten, fordi de tenker på sin egen statusoppdatering. Noe å snakke om ? I allefall kan det jo virke slik..

Det er mange som har vært forferdet, skuffet og rett og slett lei seg, da de har blitt fratatt muligheten til å dele den fantastiske nyheten selv. Det er vel noe med det største og stolteste man kan oppleve i livet, åså får man ikke dele nyheten selv? Jeg vet selv jeg hadde blitt temmelig "fys" om noen hadde kommet meg i forkjøpet...

Jeg ønsker egentlig bare å formidle til folk at- Man må tenke seg om før man legger ut slike hendelser på facbook.. Er det ofisielt enda? Er det greit for de nybakte foreldrene (Som forøvrig kanskje er helt i sin egen verden de første dagene med den lille, og ikke har rukket, eller for den saks skyld ikke tenkt på å legge ut noe samme dag som babyen kommer?) Det er ikke opp til hver enkelt å bedømme hva man skal legge ut, når det faktisk dreier seg om andre enn "deg selv". SPØR alltid om det er greit, hvis de ikke enda har delt nyheten selv. Dette gjelder forøvrig også andre begivenheter enn fødsler. Jeg føler jeg kan bake inn her at  man spør også alltid om det er greit at man legger ut bilde av andre på nettet! . Kanskje noe tenke på for enkelte?

 

 

Ønsker dere en fin kveld Godtfolk ! :)

19 kommentarer

Mikael Samuelsen

09.02.2014 kl.22:13

Enig!

Og enda verre er det når folk legger ut "RIP"-meldinger på profilene til folk før det er offentlig kjent at de er døde. Det finnes vel etterhvert mange eksempler på at familier har funnet ut om dødsfall via Facebook...

Marita Krumsvik

09.02.2014 kl.22:14

Eg e heilt enige med deg Tine! Her la søsterå mi ut statusoppdatering at hu hadde blitt tante 2 min etter hu fikk vite at fødselen va igang, og 6 timer før ungen faktisk va ute :P Eg blei nå selvfølgelig isje sure for det, men litt kjipt va det jo :P

tinejosefine

09.02.2014 kl.22:16

Mikael Samuelsen: Ja- DET e også en ting! Tenk generelt på annonserings-tyver.. Akkurat i dette tilfellet ble det snakk om fødsel, MEN dødsfall og andre begivenheter selvfølgelig også tenkt her!

tinejosefine

09.02.2014 kl.22:17

Marita Krumsvik: Oidah! :O Ja.. man kan jo forstå at folk blir ivrige, og som familiemedlemmer veldig stolte, MEN det bør være alment kjent at man spør om det er greit først ;)Familie eller ei :)

09.02.2014 kl.23:32

Veldig godt skrevet om aktuelle ting. Trur det er noen som har noe å tenke på

tinejosefine

10.02.2014 kl.00:09

Anonym: Takk for det :) Ja, jeg tenker at det alltid vil finnes noen som føler seg truffet.. men er vel det som er litt poenget- man må begynne å tenke seg om. Man må få bestemme selv hva som skal deles for "verden".

Christina Mari

11.02.2014 kl.09:58

Veldig enig med deg! Jeg vet selv hvordan det er og jeg skulle mer enn gjerne få vært den som fortalte det selv.

Ha en fin dag.

Loppa

17.02.2014 kl.22:02

Ja ikke så mange som tenker over det.

jeg fikk selv vite at jeg hadde blitt tante av slekta på facebook før de nybakte foreldre fikk ringt meg selv.

Meg

17.02.2014 kl.22:03

Helt enig. Hele familien, og venner, holdt kjeft da det ble født et nytt familiemedlem i vår slekt. Det er foreldrene selv som skal legge ut slike nyheter. Før ble det gjort i lokalavisen. Nå er det internett. Men det er fremdeles de nærmeste som skal gjøre det. Det gjelder også dødsannonser/dødsmeldinger. Man går da ikke og legger inn dødsannonse for naboen eller kollegaen i avisen? Da skal man ikke gjøre det på internett heller. Det er å tråkke, trampe og grafse i andres privatliv. Om folk er naive, dumme, tankeløse, mangler sosiale antenner, "forsnakker" seg......jeg vet ikke. Men det er lov å bruke huet bittelitt ihvertfall.

Det skjer aldri at jeg utleverer noen på Facebook. Jeg er ikke der :-)

Gratulerer med sønnen da. Siden det nå er kringkastet :-)

Victoria

18.02.2014 kl.01:21

Først en ting: Gratulerer så hjerteligst med babyen! Men, hallo? Kan du ikke bare være glad for at folk gratulerer deg og vil dele en så flott nyhet med deg og andre? Skjønner ikke at det er noe å lage problemer over. Hadde skjønt det om det hadde vært snakk om dødsfall....

Jørn Rune

18.02.2014 kl.09:03

Hei,

Enig med Victoria her. Fikk selv en datter i fjor, hun så seint på kvelden at ingen "sladret"og kom oss i forkjøpet. Men om noen hadde gjort det så hadde jeg ikke brukt en kalori på å bry om meg om det, hadde bare blitt glad for gratulasjon. Det er tross alt en positiv og gledelig nyhet. Komisk nok er dama uenig med meg, så jeg tror dette er en jentegreie :P Hvorfor er det egentlig så viktig å for foreldre å være den som offentliggjør dette egentlig? etter to dager så er det ingen som husker hvem som offentliggjorde nyheten først uansett så det er bedre å finne andre ting å irritere seg over, mener jeg. Dårlige nyheter derimot - som dødsfall f.eks - synes jeg man skal ha respekt for, og ikke si noe før man vet at familien er informert.

lillian linde

18.02.2014 kl.09:40

Jørn Rune..Hva om ikke alt hadde gått som planlag under fødselen for mor eller barn ??? Tenkt på det.. Gratulasjoner er bare kos.Men la nå de stolte nybakte foreldrene få gleden av å komme med nyheten først.Tross alt det mest fantastiske i livet å bli foreldre..

18.02.2014 kl.14:37

Tastetrykkene er dessverre fortere enn hva folk rekker å tenke..

Har selv fått merke det på kroppen når jeg fant ut dødsfall av ett familiemedlem via Facebook.. Det er en trist måte å få beskjed på.

RRH

18.02.2014 kl.21:49

Fullstendig enig med deg. Hvis det ikke er min nyhet å fortelle, har jeg pent med å vente til jeg ser at det er offisielt bekreftet og delt fra vedkommende det gjelder før jeg skriver noe selv på enten egen vegg eller deres vegg på Facebook. Det burde ikke være så vanskelig å forstå, men folk tenker rett og slett ikke like langt når det gjelder Facebook, har jeg inntrykk av.

Marie

18.02.2014 kl.22:41

Jeg er sååå enig med deg, godt skrevet! :)

Da jeg fødte min sønn, ble nyheten annonsert først (dog ikke på Facebook, men over telefon) av barnefarens mor. Da jeg kommenterte til henne om at dette syns jeg var skuffende og at jeg helst ville ha fortalt det selv, fikk jeg dette svaret; "Hvorfor skal det alltid være du, alt er bare du, du, du. Du er egoistisk". - Jeg ble målløs og sjokkert over svaret, mildt sagt! ...Og det skal også sies at barnefaren var enig med sin mor...

tinejosefine

19.02.2014 kl.17:26

Marie: Takk for det Marie :) Jeg gikk nok ganske hardt ut i bloggen om dette, men det er for å forsterke bevisstheten til folk mtp hva man publiserer, både for seg selv, og på andres vegne :) Det er ikke alltid man tenker så mye over at det er lurt å spørre, og spesielt ikke når det er en slik gledelig nyhet som nettopp at en ny liten borger har ankommet verden- lykken kan ta over fornuften, å det må man bare kunne tilgi :) Men som sakt, jeg håper jo at folk blir mere kritisk til hva som havnet på nettet, enten det er gledelige eller triste nyheter. :) Forresten veldig stygt å si at du er egoistisk når det gjelder ditt eget nyfødte barn! O_o !!

tinejosefine

19.02.2014 kl.17:28

RRH: Da har vi samme tankegang :)

tinejosefine

19.02.2014 kl.17:31

Anonym: Det er rett og slett TRAGISK..:/ Det var trist du fikk vite om dødsfall på den måten... Jeg tenker også på når for eksempel noen kommer ut for en ulykke, så er det det første mange tenker på- å legge ut bilde av "åstedet" på facebook.. Det er ganske trist synes jeg. Man vet at nyheter sprer seg vanvittig raskt på denne måten, og det kan få uheldige konsekvenser for alle parter i en slik sak.

tinejosefine

19.02.2014 kl.17:47

Victoria: Kjære Victoria- Takk for gratulasjonen :) Det handler IKKE om at jeg ikke vil motta gratulasjoner for en slik fin ting som at jeg har blitt mor til en nydelig gutt. Det er helt fantastisk å få gratulasjoner. Men snarere at JEG selv ønsker å bestemme over HVA som skal publiseres på MINE vegne på nettet. Det handler om å ha kontroll over eget liv, OGSÅ på facebook/nettet.
Ville du syntes det var helt i orden om noen publiserte din egen graviditet på facebook, FØR du selv hadde rukket å fortalt det til din egen familie? (For eksempel?) .. Morsomt at du sier at du skjønner det mtp dødsfall.. Er ikke en fødsel noe som er privat på samme måte som dødsfall? Eller er det slik at -siden det er en GLEDELIG nyhet, så har alle rett til å publisere på andres vegne? Etisk problemstilling- som absolutt er diskuterbar. Vi er nok ikke alle like private når det kommer til hva vi legger ut, men selv om man ikke er kritisk selv, så bør det være helt greit å forstå at andre er det, og respektere det. ( PS: Jeg har heller aldri laget noe problem over dette. Jeg har skrevet et blogginnlegg om MINE, og for øvrig mange andres tanker rundt dette temaet. Og SE - det engasjerer!- Norge rundt.. Det tyder på at det er et diskuterbart tema, hvor ikke ALLE kan være enige:) )

Skriv en ny kommentar

hits